Top 5 crypto valuta
2021. november 25. írta: Crypto Quide

Top 5 crypto valuta

Legjobban 2021 novemberében

blog411_rajztabla_1.pngMa a legjobb öt kriptovalutával fogsz megismerkedni, azaz megtudhatod, hogy melyik valutába érdemes befektetni, hogy sikeresebb legyél. Röviden, egyszerűen bemutatjuk a keletkezésüket, ahogy az előző blogbejegyzésben (Crypto valuta megszerzése) is leírtuk, nagyon fontos, hogy informálódjunk arról a kriptovalutáról, amelyikbe be szeretnél fektetni.

Lássuk melyik is az az öt kriptovaluta, amelyik nyereséget, sikert hozhat még ebben az évben: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Tether (USDT), Solana (SOL). 

Mindegyik kriptovalutánál odaírjuk, hogy mennyi jelenleg a piaci kapitalizációja, ezt a mutatót szokták nézni a befektetők is. Mit is jelent a piaci kapitalizáció, mit mutat meg, miért fontos? Angolul market cap, megmutatja, hogy az adott kriptovaluta a kriptovaluta piacán mennyit ér. A piaci kapitalizációt úgy tudjuk megkapni, hogy jelenleg forgásban lévő összes érme számát egy érme jelenlegi árával, pl. az "A" valuta forgalomban lévő érméjének a száma 100 000 dollár, és egy érme ára 4 dollár, akkor a piaci kapitalizációja 400 000 dollár. Ez a mutató minél nagyobb, annál jobb, mert annál kevésbé manipulálható az árfolyama. 

A piaci kapitalizáció, tehát fontosabb mutató, mint az ár, mivel lehet alacsony az ár, de ha forgalomban lévő coinok száma magas, akkor még az a valutát is megelőzheti, amelynek magas az ára, mert elméletileg azt gondolná az ember, hogy minél magasabb az ára, annál értékesebb, de a kriptovaluta piacán nem igazán ez a helyzet. Javasoljuk, hogy légy kezdő befektetőként is profi és kövesd a kiválasztott valuta/valuták piaci kapitalizációját, hiszen ez jelezheti a növekedési potenciált, megmutatja, hogy biztonságos a vásárlása és könnyebben össze lehet hasonlítani a többi piaci szereplővel.   

blog41_rajztabla_1.png

1. BITCOIN (BTC)

Piaci kapitalizáció: 1 095 147 100 353 USD (coingecko.com)

A legelső kriptovaluta a piacon. 2009-ben Satoshi Nakamoto álnéven ismert ember (feltételezhetjük, hogy akár egy egész csapat is lehet a név mögött) hozta létre a Bitcoin valutát, amit úgy emlegetnek, mint az eredeti kriptovaluta, mert a többi coin mind erre épül. Satoshi Nakamoto elmondása szerint, azért hozta létre, hogy megkönnyítse az “online utalások közvetlen végrehajtását egyik féltől a másikig anélkül, hogy pénzügyi intézetre lenne szükség.” A BTC biztonságban van a csalóktól, hiszen blokkláncon, azaz fehér főkönyvi naplózáson fut, amely több ezer számítógépen oszlik meg. 

A bitcoin ára jelenleg 57 926,74 USD, ami az öt évvel ezelőtti árhoz képest, ami körülbelül 500$ volt a felhők felett van. 

2. ETHEREUM (ETH)

Piaci kapitalizáció: 519 040 033 603 USD (coingecko.com)

A második legismertebb és legértékesebb kriptovaluta. Olvastuk valahol, hogy az Ethereum a kriptovaluták csodagyereke, de miért is írták ezt? Úgy véljük, hogy azért, mert a programfejlesztők kedvence, és az informatikusokra szokták azt mondani, hogy csodabogár és gondoljuk, hogy innen jön ez a jelző. A programfejlesztők kedvence, hiszen olyan intelligens szerződéseket használ, amelyeket, ha végrehajtanak senki nem tudja azokat megváltoztatni és automatikusan végrehajtódnak. 

2015-ben jelent meg a piacon, attól kezdve csak felfelé ível, lendület és paci lelkesedés jellemzi. Az ára is megnőtt az évek során, körülbelül 11 dollárról, felment jelenleg 4 393,81$-ra. 

3. BINANCE COIN (BNB)

Piaci kapitalizáció: 107 389 684 254 USD (coingecko.com)

2017-ben hozta létre a népszerű Binance tőzsde, elsősorban a platformon folytatott kereskedés megkönnyítésére miatt fejlesztették ki, de jelenleg fizetés feldolgozására, de akár utazások foglalására is használható. Népszerűségét pedig maga az alapító Binance tőzsde hozta meg. 

A kezdeti ára 0,11 dollár volt, ma pedig már 579,46 USD és 637,94 USD között mozog.

4. TETHER (USDT)

Piaci kapitalizáció: 73 896 029 465 USD (coingecko.com)

Ez a legismertebb stabil coin, amely a dollárhoz van kötve. A rövidítését is ha megfigyeljük, akkor utal arra, hogy valamilyen köze van az amerikai dollárhoz. A tether valutát úgy is értelmezhetjük, hogy a crypto világ dollárja, ezért van ott a "T" az USD végén (igazából a "T" a nevére utal), tehát a tether és a hagyományos USD árfolyama egy. 

2014-ben Brock Pierce, a Bitcoin-befektető, Reeve Collins, vállalkozó és a szoftverfejlesztő, Craig Sellers fejlesztette ki, eredetileg RealCoin néven, de csak 2017-ben kezdett megnövekedni jelentősen a piaci kapitalizációja. Jelenlegi ára 0,995134 USD és 1,01 USD között mozog, olyan befektetők kedvelik, akik tartanak a coin-ok rendkívüli ármozgásának a mértékétől és gyorsaságától. 

5. SOLANA (SOL)

Piaci kapitalizáció: 64 260 843 088 USD (coingecko.com)

2017-ben kezdték kifejleszteni a Solana blokkláncot. Anatoliy Yakovenko, mérnök, Greg Fitzgeralddal és még pár kollégájával 2020-ban dobták a piacra. Létrehozásának a célja az volt, hogy szupergyorsan tudják elvégezni a tranzakciókat, nevezhetjük úgy, mint blokklánc szupergyors tranzakciókra, hiszen másodpercenként közel 50 000 tranzakció feldolgozására alkalmas, ennek köszönheti a népszerűségét. 

2020-ban az ára 0,77 dollár volt, ami jelenleg 201,42 USD és 214,58 USD között mozog.

A mai bejegyzésünk végére értél, bizakodunk, hogy tudtunk érdekes információt átadni neked. Kommentben írd, hogy miről szeretnél még hallani, esetleg van egy téma a kriptovaluták világában, ami érdekel, de nem érted azt, amit olvasol, hagy itt a bejegyzés alatt kommentben és mi segítünk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cryptoquide2021.blog.hu/api/trackback/id/tr8016764726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisLajos 2021.11.30. 11:39:08

Érdekes, de az a meglátásom hogy vannak még érdekes valuták, szerintem jó volna írni a leg újabb valutákról is, nem csak a leg jobbakról. Ez csak egy javaslat, nem kritika, nagyon jó amiről írtok és érdekes is.

Crypto Quide 2021.11.30. 11:54:13

@KisLajos: Köszönjük a javaslatot, igaza van. A következőkben igyekszünk a legújabb valutákról is írni. :)
süti beállítások módosítása